Košarkaški klub Fortuna osnovan je 1983. godine. Klub je osnovala grupa građana sa ciljem promicanja košarkaškog športa i športske kulture među mladima Zaprešića i okoline.
Klub je u tom razdoblju prošao sve stadije natjecanja u organizaciji i pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza.

Tijekom tridesetak godina odgojen je niz mladih igrača pa današnji «kostur» seniorske ekipe uglavnom čine bivši kadeti i juniori.

Istovremeno, klub je radio na edukaciji trenera tako da danas klub vode školovani treneri čiji rad pokazuje više nego zadovoljavajuće rezultate.

Najveći uspjeh kluba je osvajanje 15.mjesta u Prvenstvu Hrvatske 1992. godine.

MISIJA

Košarka za sve a ne samo za najbolje
Popularizacija košarke kao sporta

VIZIJA

Tjelesna aktivnost i životnog stila.

CILJEVI

Košarkaša edukacija
Ostati u sportu što duže…

U klubu djeluje šest selekcija:

 • škola košarka
 • selekcija škole košarke
 • Mlađe kadetska ekipa koja se natječe u Zagrebačkoj i županijskoj ligi
 • kadetska ekipa koja se natječe u Zagrebačkoj i županijskoj ligi
 • juniorska ekipa koja se natječe u Zagrebačkoj ligi
 • seniorska ekipa koja se natječe u 3. muškoj ligi Hrvatskog košarkaškog saveza

KK „Fortuna“ kao svoj primarni cilj je imao i imat će rad s mlađim dobnim kategorijama, te seniorsku ekipu koja će svojom kvalitetom i igrama uvijek sudjelovati u borbi za vrh natjecateljske ljestvice bez obzira kojoj ligi pripada.

PROGRAMI

 

Programi našeg kluba usmjereni su prema rješavanju općepoznatih i nažalost sveprisutnih pokazatelja nedovoljne fizičke aktivnosti u populaciji djece i mladih. Brojna istraživanja pokazala su upravo to. Djeca se premalo kreću, previše vremena provode sjedeći što dovodi do niza zdravstvenih poteškoća i problema. Kretanje je nužno u održavanju fizičke kondicije i općeg zdravlja, osobito kod djece i mladih. Naše osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje ne pridaje dovoljno pozornosti tim problemima jer kroz malu tjednu i godišnju satnicu nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura naša djeca ne dobivaju dovoljno mogućnosti za tjelesnu aktivnost. Ono što mi u klubu nudimo, kao jedno od mogućih i dodatnih rješenja, je tjelesna aktivnost kroz dvoranski sport kao što je košarka.

Naši košarkaški programi usmjereni su zadovoljavanju potreba za kretanjem kroz igru, treninge, pripreme i natjecanja. Isto tako izravni korisnici naših programa, osim tjelesne aktivnosti, provode vrijeme družeći se sa svojim vršnjacima iz našeg, ali i iz drugih klubova te se tako socijaliziraju i razvijaju kao kompletne osobe. U našem klubu veliku pozornost posvećujmo odgojim učincima i ostvarivanju odgojnih ciljeva što za mlađe dobne kategorije smatramo daleko važnijim od sportskih rezultata i dostignuća.

 

IZRAVNI KORISNICI I CILJANE SKUPINE

 

Izravni korisnici naših programa su dječaci s područja našeg grada i bliže okolice. Oni su obuhvaćeni košarkaškim programima prema svojoj dobi i u okvirima svojih dobnih i natjecateljskih kategorija. Svaka dobna i natjecateljska kategorija stručno je vođena od strane naših licenciranih trenera koji provode organizirane treninge tijekom natjecateljske sezone koja u pravilu traje tijekom nastavne godine. Treninzi se održavaju 3 puta tjedno po 60-90 minuta u dvoranama na području našeg grada tako da je svim korisnicima naših programa lako pristupiti trenažnom procesu.

Budući da je kretanje izuzetno bitno u održavanju zdravog organizma, a današnje mlade generacije previše vremena provode sjedeći i ispred računala ili TV-a, smatramo kako je košarka kao sportska aktivnost jedan od načina zadovoljavanje spomenute potrebe za kretanjem i održavanjem tjelesne kondicije. Budući da trenažne i natjecateljske aktivnosti traju ponajviše tijekom hladnijeg dijela godine, kada i inače nismo dovoljno aktivni i nismo u mogućnosti baviti se sportom na vanjskim terenima, košarka kao dvoranski sport nudi neka rješenja. Dobne i natjecateljske kategorije, a time i ciljane skupine, u klubu su:

Škola košarke - za dječake od 7 godine starosti

Selekcija Škole košarke - za dječake do 12 godina starosti

Mlađi kadeti - dječaci do 14 godina starosti

Kadeti - dječaci do 16 godina starosti

Juniori - mladići do 18 godina starosti

Seniori - mladići od 19 godina starosti

CILJEVI I OČEKIVANI UČINCI

 

 1. Tjelesna aktivnost - kroz košarkaške treninge poticati tjelesnu aktivnost djece i mladih
 2. Zdravstveni učinci - tjelesna aktivnost doprinosi boljoj tjelesnoj kondiciji a ona doprinosi općem zdravlju
 3. Odgojni učinci - druženje unutar iste dobne skupine kroz košarkaške treninge i natjecanja razvija socijalne vještine pojedinca, doprinosi njegovoj socijalizaciji.
 4. Košarkaška edukacija i natjecanja - sjecanje košarkaških znanja i vještina te sudjelovanje na natjecanjima unutar svoje dobne i natjecateljske skupine

Očekivani utjecaji programa na izravne korisnike koji će redovito sudjelovati u našim trenažnim i natjecateljskim aktivnostima su:

 • poboljšanje tjelesne kondicije kroz igru, treninge, pripreme i natjecanja
 • poboljšanje općeg zdravlja zbog tjelesne aktivnosti i kretanje
 • socijalizacija s vršnjacima iz našeg grada, bliže okolice i drugih susjednih županija; razvoj prijateljstva i osjećaja pripadnosti grupi
 • usvajanje moralnih i etičkih normi kroz sustav sportskih treninga i natjecanja; „fair play“, uvažavanje i priznavanje protivnika, sportsko suparništvo, sportsko ponašanje pobjednika, odnos prema porazu u sportu

Dvorane – Djelujemo u 4 dvorane i to: ŠRC Zaprešić, Srednja škola Ban J. Jelačić. OŠ Ljudevit Gaj i OŠ A. Augustinčić.