Razgovor sa Marijanom Štivojević

• G. Štivojeviću, opišite nam svoju dosadašnju karijeru u sportu odnosno košarci.

Košarku sam zavolio u vrijeme najboljeg igrača svih vremena Michaela Jordana
i vladavine Chicago Bullsa u NBA ligi i naravno uz virtuozne igre Dražena Petrovića na našim prostorima...
U košarci sam kao igrač ukupno 25 godina od čega je 15 godina aktivnog igranja te 10 rekrativnog.

• Što je ostavilo najveći dojam na Vas kao aktivnog igrača?

Najveći dojam na mene kao igrača je definitivno ostavio adrenalin na samoj utakmici, dinamika , brzina i ritam košarkaše igre.
Iščekivanje utakmice, svaki trening i svaki prolazak lopte kroz mrežicu.

• Kada i zašto ste se odlučili krenuti u trenerske vode?

Pred kraj srednje škole sam počeo sanjati kako bi volio raditi kao profesor u školi i to po uzoru na profesora iz osnovne škole prof. Ivana Galera.

Isto tako mi se javljala i misao ako ne uspijem kao igrač u košarci da bi volio ostati u košarci i to kao trener mlađih dobnih kategorija.

Upisom na Kineziološki fakultet dobivam priliku i povjerenje za rad kao trener mlađih dobnih kategorija te sam do danas već sakupio 18 godina trenerskog iskustva i to kroz sve kategorije (od Škole košarke pa do Seniorske momčadi).

Danas mi se i prvi san ostvario pa tako i radim u dvije osnovne škole kao profesor Tjelesne i zdravstvene kulture.

• Koja su Vam glavna zaduženja i odgovornosti kao sportskog direktora kluba?

Zaduženja sportskog direktora jesu: briga za sve kategorije naših košarkaša, trenere i trenažni rad (plan i program treninga), marketing i animacija, organizacija, ljetni košarkaški kamp...

...i još puno puno toga 🙂

 

• Što Vas najviše motivira?

Najveća motivacija je postizati pozitivne pomake na svim poljima u klubu, mislim naravno na kvantitetu i kvalitetu mlađih dobnih kategorija. Zatim podići razinu natjecanja prve momčadi te naravno financijsku stabilnost i napredak.

Motivacija je stvoriti zdravu sportsku sredinu koja će biti prepoznatljiva svojim pedagoškimi edukativnim djelovanjem.

Cilj nam je od nečega maloga napraviti nešto veliko...

• Jasna nam je razlika u financijskom potencijalu između Fortune i konkurencije. Koje su to Vaše prednosti koje Vi možete pružiti Vašim mlađim uzrastima?

Naše komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju su nam sigurno tradicija, ambicija, ljubav prema gradu i klubu, predani rad educiranih trenera, slijed svih natjecateljskih kategorija, o jest od škole košarke pa do seniora imamo 6 kategorija u sustavu natjecacnja...

• Koji su Vam dugoročni planovi za daljnji razvoj KK Fortuna Zaprešić?

Povećati medijsku zastupljenost i to primarno u TV Zaprešiću, Radio Zaprešiću, časopisu "Špigl", časopis "Zaprešić", zatim pokušati otvoriti sponzorsku suradnju, pokušati uključiti što više ljudi u djelovanje kluba, povećati boj termina treninga...

• Pojasnite nam zašto uvijek ukazujete na ključnu ulogu trenera u klubu.

Treneri su vrlo važni jer su oni ti koji uz košarkašku edukaciju vrlo snažno utječu u odgoju djece te u njihovom rastu i razvoju u cijelovitu ličnost.

Upravo zato posebu pozornost poklanjamo na usvajanje pozitivnih odgojnih i životnih vrijednosti kao što su prijateljstvo, solidarnost, međusobno poštovanje, odgovornost , samostalnost i inicijativa.

Kultura sporta; kako bi bili uspješni u tome potrebno je svakodnevno usavršavanje u pedagoškom i naravno u stručnom dijelu. Moja teorija je da želimo stvarati i odgajati prije svega zdrave ljude, a zatim sportaše to jest košarkaše.

• Koja je vaša filozofija treninga mlađih dobnih kategorija?

Za mlađe dobne kategorije sam postavio tri postulata za svaki trening i utakmicu, a to su redom po prioritetu: zabava, tjelesna aktivnost, košarkaška edukacija.

• Koji je Vaš životni moto?

Ako je Bog na prvome mjestu sve ostalo je na pravome mjestu...

I redovi iz Svetog Pisma:

"... Tražite stoga najprije kraljevstvo Božje i pravednost Njegovu, a sve će vam se ostalo dodati." Matej 6, 28-33